Design for Change

dfc_serbia_pngDFC2014_Logo

“Decu moram naučiti kako da razmišljaju, ne šta da misle.“

-Margaret Mid

U decembru 2015. godine Vega omladinski centar postala je deo globalnog edukativnog pokreta Design for Change. Design for Change (DFC) u svojoj osnovi sadrži jedinstvenu metodologiju školskog učenja koja osnažuje decu da glasno kažu “JA MOGU“, te da razviju stav neophodan za praktično rešavanje pitanja koja im predstavljaju problem na svakodnevnom nivou. Želimo da decu učinimo Superherojima, jer čvrsto verujemo da oni to jesu.

Primarna ideja DFC-a potiče iz Indije. Osnivač prve DFC škole (2009) je Kiran Bir Sethi. Kiran je zajedno sa svojim timom pomogla da se DFC metod učenja uspešno primeni u 30 različitih država širom sveta. DFC je dobitnik više internacionalnih nagrada za inovaciju u edukativnom programu za decu: Winners of INDEX:AWARD 2011; Fetzer Institute; Rockefeller Foundation; ReImagine Learning Chalange; ASHOKA; The Commonweath.

 Uz pomoć DFC tima iz Indije, Vega od 2016. godine hrabro korača u smeru kreiranja nove generacije superheroja koji će posedovati veštine 21. veka. Pod novim veštinama podrazumevamo: liderstvo, kritičko mišljenje, medijsku pismenost, samoinicijativnost, samopouzdanje i kreativnost. Ovo su parametri uspešnosti i napretka koji u formalnom obrazovanju često bivaju zanemareni. Mi verujemo da je vreme za revoluciju u obrazovanju. Naš cilj je da DFC metodologija rada stigne do što većeg broja školskih institucija u Srbiji, kao i do institucija koje se bave neformalnim obrazovanjem. Verujemo da budućnost Srbije sedi u školskim klupama i da je svaki uložen trud u smeru edukacije naših superheroja usmeren na stvaranje boljeg društva od onog u kojem sada živimo.

                 “OSETI”                                  ” ZAMISLI ”                            “URADI ”                         “PODELI”

                            

Kako funkcioniše DFC?

Design for Change osnažuje decu kroz jednostavan proces delanja koji se sastoji od četiri koraka „Oseti-Zamisli-Uradi-Podeli“. Ova metoda rada sa decom ne daje za sumnju da li deca zaista nešto mogu, već ih postavlja u poziciju u kojoj veruju da MOGUda promene bilo šta što im se čini važno u njihovoj zajednici.

Čemu doprinosi  ovaj metod učenja?

  • Razvijanju veština 21. veka

(liderstvo, empatija, komunikacija, samoinicijativa, multikulturalnost)

  • Razvija veštine zapošljavanja i samozapošljavanja

(rad u timu, pouzdanost, preduzetničke veštine, kreativnost, fleksibilnost)

  • Društvena i emotivna kompetetnost

(pomaganje, veštine aktivnog slušanja, empatija) –Osobine koje pomažu prevenciji pojave vršnjačkog nasilja)

                                            

Pročitajte uspešne priče superheroja širom sveta

Stories of Change 

Sve škola koje učestvjuju u projektima, do decembra tekuće godine potrebno je da pošalju priču preko aplikacije ispod

SCHOOL CHALLENGE 

1. Registrujte se

2. Ubacite dokumentovanu priču

3. Dva načina slanja priče: fotografijom ili videom

Za sve nejasnoće budite slobodni da nas kontaktirate

 

Pridružite nam se i podržite DFC Srbija

Ukoliko ste edukator, nastavnik, roditelj ili entuzijasta bilo koje profesije, možete nas kontaktirati i predložiti vaše ideje za partnerstvo, saranju i širenje DFC metodologije rada kroz formalni ili neformalni vid obrazovanja. Vega tim obučen je za primenjivanje DFC metodologije za decu uzrasta od 3-17 godina i rado ćemo sa vama podeliti naša znanja. Ukoliko želite da u vaša škola bude deo DFC izazova, bićemo više nego srećni da uspostavimo saranju sa vama, da vam obezbedimo potrebne materijale i pružimo mentorstvo. DFC program nudimo kao besplatnu metodologiju rada  osnovnim i srednjim školama širom Srbije.

İstanbulda hizmet veren tıkanıklık açma firmasıdır. İstanbulda hizmet veren tıkanıklık açma firmasıdır. Bağcılarda hizmet veren bağcılar su tesisatçısı 'dır. Beylikduzunde hizmet veren beylikduzu su tesisatçısı 'dır. Kadıköyde hizmet veren kadıköy su tesisatçısı 'dır. Esenlerde hizmet veren esenler su tesisatçısı 'dır. Adalarda hizmet veren adalar su tesisatçısı 'dır. Avcılarda hizmet veren avcılar su tesisatçısı 'dır. Esenyurtda hizmet veren esenyurt su tesisatçısı 'dır. Gaziosmanpaşada hizmet veren gaziosmanpaşa su tesisatçısı 'dır. İstanbulda hizmet veren robotlu tıkanıklık açma servisidir. İyi bir su kaçağı firmasıdır. Cihazlasu kaçağı bulma servisidir.